Prírodný zdroj omega 3 a 6 mastných kyselín
Chia Semená sú prírodným zdrojom omega 3 mastných kyselín

Chia je najbohatším rastlinným zdrojom omega-3 mastných kyselín. Je výborným produktom použiteľným v ďalších jedlách, medikamentoch alebo doplnkoch výživy. Stabilita omega-3 mastných kyselín obsiahnutých v Chia semienkach rastie vďaka prírodnému obsahu antioxidantov, ktoré majú tieto semienka. Oxidácia lipidov v jedle je totižto vždy jednou z dôležitých otázok, ktoré si kladú užívatelia ako aj výrobcovia rôznych potravín.
Ak nie je kontrolovaná, môže spôsobovať rôzne pachute – napr. rybaciu a vďaka tomuto javu, vytvárať podmienky pre choroby ako sú rakovina, kardiovaskulárne choroby, katarakty, problémy s imunitou alebo dokonca zníženie funkčnosti mozgu.. Prírodné antioxidanty obsiahnuté v Chia semenách, im tak dávajú obrovskú výhodu, ak ich máme porovnať s rôznymi inými zdrojmi omega 3 mastných kyselín.
Ak je Chia použitá ako zdroj omega 3 mastných kyselín, nie je potrebné dodatočné pridávanie umelých antioxidantov ako je napr. vitamín E. Vitamín E totižto znižuje ochranný efekt kardiovaskulárnych liekov a v podstate podporuje oxidáciu, ak sa užíva vo veľkých množstvách.
Ak pridáme Chiu do jedla našich domácich miláčikov, výsledok bude taký, že dôjde k dramatickému poklesu saturovaných tučných kyselín obsiahnutých v produktoch pre zvieratká. Táto redukcia je výrazne vyššia ako tá, ktorú možno nájsť pri tvorbe rybích produktov (látky ktoré sú pridávané do nich) alebo v ľanovom semienku.
Jedenie saturovaných tučných kyselín je spájané s kardiovaskulárnymi chorobami, hlavne ich vplyvom na tzv LDL lipoprotein cholesterol v krvi. Rozdiel medzi Chia a ostatnými zdrojmi omega-3 mastných kyselín je veľmi dôležitý hlavne, ak sa použije na obchodné účely.
Vajíčka od sliepok, ktoré sú dokrmované aj Chia semienkami, obsahujú skoro toľko α-linoleovej mastnej kyseliny ako tej, ktorá je obsiahnutá v ľudskom mlieku. Ak pridáme do diéty vysoké množstvá Chia semien, α-linoleové predľženie a desaturácia sú oneskorené a množstvo tzv. DHA (veľmi nestabilná kyselina) v jedle ostane konštantné. Toto znamená, že ak sú pridané ďalšie množstvá omega-3 mastných kyselín do potravy sliepok, tak sa ukladajú ako α-linoleová mastná kyselina. Toto metabolické chovanie, spolu s vysokou antioxidačnou schopnosťou Chia semien a škoricových zlúčenín, dovolí sliepkam produkovať vajíčka, ktoré majú väčšiu stabilitu voči oxidácii ako sú bežné vajíčka obsahujúce vysoký obsah DHA.

Prehistorické kolumbijské kódexy odhaľujú, že až 4000 ton Chia semien bolo vyplatených Aztéckej rýši..
Chia neobsahuje cholesterol. Toto je hlavný rozdiel oproti rybacím produktom z ktorých všetky obsahujú isté množstvá cholesterolu. Pre ľudí, ktorí sú si vedomí toho čo jedia, tak Chia semienka majú veľkú výhodu oproti produktom z rýb.
Chia môže byť skladovaná roky bez poškodenia chuti, vône alebo nutričnej hodnoty. Toto je ďalšou výhodou oproti morským a rybím produktom keďže rybí olej a rybie mäso, ako aj olej z rias si vyžadujú špeciálne baliace a skladovacie podmienky aby nedošlo k sebemenšiemu poškodeniu a zmenám v ich chuti a vôni.
© Copyright 2023 Del Nicky, použité obrázky sú ilustračné
www.zelenepotraviny.delnicky.sk