Odpovede na najčastejšie otázky:

Prečo užívať zelený jačmeň ako nápoj a nie vo forme tabletiek?

Forma nápoja je vstrebateľnejšia než tablety, pretože proces vstrebávania začína už v ústach a v priebehu 20 minút je nápoj 100% vstrebaný. Nástup energie je veľmi rýchly a stráviteľnosť nutričných látok je maximálna. Navyše sa takto nemožno vyhnúť ďalšej kľúčovej zložke zdravého životného štýlu, ktorou je pitný režim!

Obsahuje zelený jačmeň (mladý jačmeň) lepok?

Nie. Listy jačmeňa lepok (glutén) neobsahujú.

Je možné sa nápojom predávkovať?

Nie. Predávkovať sa možno rovnako ako ktorýmkoľvek džúsom. Vďaka spôsobu spracovania je nápoj natoľko jemný, že je vhodný aj pre precitlivených ľudí s Crohnovou chorobou.

Možno pri užívaní nápoja počítať s výraznými detoxikačnými prejavmi?

Jačmeň je potravina, na ktorú sme adaptovaní už celé tisícročia. No krátku dobu môžu očistné prejavy cítiť predovšetkým ľudia s výrazným nedostatkom vitálnych látok vo svojej strave.

Prečo sa zdôrazňuje "organické pestovanie"?

Skutočne nie je jedno, kde a ako sa čo pestuje. Vedci z Rutgers University testovali vzorky výrobkov z obchodov a porovnávali ich s produktmi pestovanými organickým spôsobom. Následná analýza bola prekvapujúca. Aj napriek tomu, že pochopiteľne očakávali vyššie hodnoty minerálnych látok u organický pestovaných výrobkov, výsledok očakávania úplne prekonal. Nasledujúcu tabuľku spracoval Dr. Firman E. Bear z Rutgers University. Zobrazuje rozdiel najvyšších a najnižších nameraných hodnôt (ekvivalenty na 100g suchej váhy). Všimnite si napríklad podiel železa v organický pestovanom špenáte oproti klasickému špenátu z našich obchodov.

[ Variation in Mineral Composition of Vegetables (dokument sa otvorí v novom okne) ]

Vápnik Magnézium Draslík Sodík Mangán Železo
Kapusta
Organická 66,0 43,6 148,3 20,4 13 94
Komerčná 17,5 15,6 53,7 0,8 2 20
Rajčina
Organická 23,0 59,2 148,3 6,5 68 1938
Komerčná 4,5 4,5 58,8 0,0 1 1
Špenát
Organický 96,0 203,9 257,0 69,5 117 1584
Komerčný 47,5 46,9 84,6 0,8 1 19

Prečo "mladý" jačmeň?

Laboratórne testy ukázali, že obsah živín v rastlinách v priebehu ich rastu kolíše. Nezávisí to ani tak od výšky či veku rastliny. Chlorofyl, bielkoviny a vitamíny kulminujú v štádiu tesne pred vznikom tzv. kolienok. Hoci táto etapa trvá iba niekoľko dní, rastliny pre elitnú výživu by mali byť zbierané práve v tomto čase.

Je možné použiť zelený jačmeň (mladý jačmeň) ako náhradu stravy?

Áno, ako náhradu jedného denného jedla celkom určite. Pravdepodobne tak dôjde i k zníženiu nadváhy. Zelený nápoj sa často používa počas pôstu. Zabráni nutričnému deficitu a urýchli očistné procesy.

K čomu sú užitočné enzýmy z zeleného jačmeňa (mladého jačmeňa)?

Enzýmy slúžia ako rozbuška chemických reakcií. Bez nich nie je života. Vďaka ním je zelený džús "živou vodou". Všetci sa rodíme s akousi "enzymatickou bankou", ktorej vyčerpanie znamená smrť. Tepelne spracované jedlo sa chová ako pijavica. Vysáva naše enzymatické zásoby. Núti nás platiť enzymatický účet z vlastnej kapsy. Bez enzýmov by sme tlačenku či jaternicu trávili niekoľko rokov! Bez enzýmov je strava iba stavebným materiálom bez remeselníkov s nimi pracujúcich. Bez v strave prítomných enzýmov (exogenných) je potreba na jej strávenie použiť vlastné enzýmy (endogenné).

Je zelený jačmeň (mladý jačmeň) vhodný pre športovcov?

Každý šport so sebou prináša opotrebenie organizmu. Zelené nápoje podporujú výstavbu mladého aj staršieho organizmu. Športovci by mali zelené nápoje užívať úmerne s rastúcou záťažou, a to až niekoľkonásobne oproti bežnej populácii.

Je zelený nápoj vhodný pre deti?

Šťava zo zeleného jačmeňa (mladého jačmeňa) má rovnaké pH ako materské mlieko. Lekári radia začať so zelenými nápojmi čo najskôr po odstavení od prsníka. Zelený jačmeň vytvára prirodzené prostredie lepšie ako pasterizované kyselinotvorné ovocné džúsy obsahujúce cukor. U detí je možné limonádami vyvolať osteoporózu už vo veku 11 rokov. Učte deti piť aspoň raz denne "zelené mlieko". Trochu tak vykompenzujete zlozvyky.

Aký je prínos pre starých a ťažko chorých ľudí?

Významný. S pribúdajúcim vekom klesá schopnosť organizmu vstrebávať živiny (deficitné žuvanie, pomalý pohyb čriev...). Zelený jačmeň (mladý jačmeň) ponúka živé enzýmy, ktoré sú pre organizmus vzpruhou.

Pomáha zelený jačmeň diabetikom?

Diabetikom prospieva každá zelená strava. Reguláciou zásaditosti upravuje priechod cukrov cez črevné steny. Tým sa postupne normalizuje hladina cukru v krvi. Aj toto sa deje prirodzene! Je to funkcia riadnej stravy. Prekyslené telá potrebujú prepláchnuť zásaditou stravou, lebo inak vzniká prostredie, ktoré živí choroby.

Aký je úžitok mladého jačmeňa v lete, keď jeme dostatok ovocia a zeleniny

Väčšina ľudi skutočne nekonzumuje "dostatok" zeleniny, či v zime alebo v lete. Pokiaľ v lete neužívate zelené antioxidanty pleť stárne aj napriek drahej kozmetickej starostlivosti. Ľudia so zlou pigmentáciou používajú džus z jačmeňa aj k potieraniu pokožky.

Ako sa zelený jačmeň dopĺňa s chlorellou pyrenoidosou?

Celostný organizmus chlorelly používaný v tabletovej forme je komplexným doplnkom stravy. Iné zelené potraviny nie sú a nemôžu byť lepšie, môžu byť len "iné" alebo lepšie v "niečom". Mladý jačmeň chlorellu predbiehava rýchlosťou vstrebania a jemnosťou pôsobenia a rovnako pred všetkými doplnkami víťazí enzymatickou hodnotou a spojením s pitným režimom. To z neho robí "výchovný" produkt. Naopak ale nikdy chlorellu nepredbehne obsahom chlorofylu, CGH a obsahom vlákniny. Sú to produkty najvyššej kvality. Odporúčame oba tieto produkty kombinovať. Naštartujte deň rastlinnou miazgou, prebuďte organizmus zeleným jačmeňom (mladým jačmeňom). Večer organizmus zeleným nápojom "pohlaďte" a dajte spať. Chlorellu užívajte zároveň, 3x denne, ale stačí v nižších dávkach. Napr. 2–3 tablety ku raňajkám, 5-6 k obedu a opäť len 2-3 ku večeri. Chlorella takto funguje ako "slnečný" doplnok.

Dá sa porovnať zelený prášok s inými potravinami?

Pre získanie rovnakého množstva karoténov ako z jednej čajovej lyžičky zeleného prášku by sme museli zjesť trištvrte kila šalátu. Pre získanie porovnateľného množstva vápnika by sme museli zjesť kilo paradajok.

Aký je rozdiel medzi syntetickými vitamínmi a zelenými nápojmi?

Medzi prírodnými a umelými vitamínmi a minerálmi je veľký rozdiel. Mnohí ľudia tvrdia, že umelé vitamíny sú rovnaké ako prírodne avšak posledné výskumy túto vieru naburávajú. Človekom vytvorené umelé doplnky predstavujú kombináciu niekoľkých oddelených činiteľov, ktoré nemajú celkovú pôsobnosť prírodných faktorov. Ak sa nenachádzajú v strave všetky známe aj neznáme nenahraditeľné faktory, vezmú si ich umelé vitamíny priamo z tela. Na začiatku sa môžeme cítiť veľmi dobre, avšak ako náhle tieto faktory "dôjdu", cítime sa horšie než predtým. Účinok umelých vitamínov je podobný účinku drog – telo stimulujú, ale nevyživujú. Preto jedzme jedlo, nie chemikálie.

O čo je zelený jačmeň lepší ako syntetické vitamíny?

V rastlinách identifikovali vyše 600 rôznych karoténov. Syntetiká však obsahujú karotény maximálne 3! V rámci jednej nórskej štúdie podávali fajčiarom umelé preparáty s betakaroténom. Prestali s tým. Riziko ochorenia na rakovinu vôbec neklesalo. Oproti tomu "obyčajná" mrkva znížila riziko o 40%. Živé rastliny obsahujú nespočetné množstvo živín a látok, ktoré sa v pôsobení navzájom podporujú. Účinok je oproti syntetikám neporovnateľne vyšší a tiež bezpečný.

Aká je filozofia užívania zelených potravín?

Trend zelených potravín je reálnou odpoveďou uponáhľanej, technokratickej, syntetickej doby. Sme obklopení "rýchlenými potravinami" aj trendom "rýchleho stravovania". Zelené potraviny majú pevné miesto v jedálničku ľudí, ktorí s "rýchlenými trendmi" nesúhlasia, ale rozumne s nimi bojujú. Užívanie "green foods" síce uponáhľanej dobe prizná jej vplyv, ale víťazí nad ňou jej vlastnými zbraňami. Zelené potraviny sú ideálnym zeleným "fast foods".

Aký názor majú na zelený jačmeň lekári?

Lekári odporúčajú skonzumovať denne min. 2-3 dávky čerstvej zeleniny. Ak toto nespĺňame, je pre nás každý živý zelený doplnok stravy nesmierne dôležitý.

Ako vnímajú zelený jačmeň liečitelia a homeopati?

Predstavte si odvahu, silu a nadšenie rastlinky, ktorá musí pri klíčení preniknúť tvrdou zemou a ktorá vystiera k slnku svoje prvé zelené lístky! Vžite sa do rastliny, ktorá musí odolávať veľkým horským výkyvom denných nočných teplôt. Práve odvaha, sila a nadšenie sú druhy energie, ktoré na nás podľa senzibilov z rastlín prechádzajú a ktoré dnes tak veľmi potrebujeme.

© Copyright 2024 Del Nicky, použité obrázky sú ilustračné
www.zelenepotraviny.delnicky.sk