Prírodný zdroj omega 3 a 6 mastných kyselín

Chia Semená sú prírodným zdrojom omega 3 mastných kyselín

Prírodný zdroj omega 3 a 6 mastných kyselín

Chia je najbohatším rastlinným zdrojom omega-3 mastných kyselín.  Je výborným produktom použiteľným v ďalších jedlách, medikamentoch alebo doplnkoch výživy.  Stabilita omega-3 mastných kyselín obsiahnutých v Chia semienkach rastie vďaka prírodnému obsahu antioxidantov, ktoré majú tieto semienka. Oxidácia lipidov v jedle je totižto vždy jednou z dôležitých otázok, ktoré si kladú užívatelia ako aj výrobcovia rôznych potravín.

Ak nie je kontrolovaná, môže spôsobovať rôzne pachute – napr. rybaciu a vďaka tomuto javu, vytvárať podmienky pre choroby ako sú rakovina, kardiovaskulárne choroby, katarakty, problémy s imunitou alebo dokonca zníženie funkčnosti mozgu.. Prírodné antioxidanty obsiahnuté v Chia semenách, im tak dávajú obrovskú výhodu, ak ich máme porovnať s rôznymi inými zdrojmi omega 3 mastných kyselín.

Ak  je Chia použitá ako zdroj omega 3 mastných kyselín, nie je potrebné dodatočné pridávanie umelých antioxidantov ako je napr. vitamín E. Vitamín E totižto znižuje ochranný efekt kardiovaskulárnych liekov a v podstate podporuje oxidáciu, ak sa užíva vo veľkých množstvách.

Ak pridáme Chiu do jedla našich domácich miláčikov, výsledok bude taký, že dôjde k dramatickému poklesu saturovaných tučných kyselín obsiahnutých v produktoch pre zvieratká. Táto redukcia je výrazne vyššia ako tá, ktorú možno nájsť pri tvorbe rybích produktov (látky ktoré sú pridávané do nich) alebo v ľanovom semienku.

Jedenie saturovaných tučných kyselín je spájané s kardiovaskulárnymi chorobami, hlavne ich vplyvom na tzv LDL lipoprotein cholesterol v krvi. Rozdiel medzi Chia a ostatnými zdrojmi omega-3 mastných kyselín je veľmi dôležitý hlavne, ak sa použije na obchodné účely.

Vajíčka od sliepok, ktoré sú dokrmované aj Chia semienkami, obsahujú skoro toľko α-linoleovej mastnej kyseliny ako tej, ktorá je obsiahnutá v ľudskom mlieku. Ak pridáme do diéty vysoké množstvá Chia semien, α-linoleové predľženie a desaturácia sú oneskorené a množstvo tzv. DHA (veľmi nestabilná kyselina) v jedle ostane konštantné. Toto znamená, že ak sú pridané ďalšie množstvá omega-3 mastných kyselín do potravy sliepok, tak sa ukladajú ako α-linoleová mastná kyselina. Toto metabolické chovanie, spolu s vysokou antioxidačnou schopnosťou Chia semien a škoricových zlúčenín, dovolí sliepkam produkovať vajíčka, ktoré majú väčšiu stabilitu voči oxidácii ako sú bežné vajíčka obsahujúce vysoký obsah DHA.

Prírodný zdroj omega 3 a 6 mastných kyselín

Prehistorické kolumbijské kódexy odhaľujú, že až 4000 ton Chia semien bolo vyplatených Aztéckej rýši..

Chia neobsahuje cholesterol. Toto je hlavný rozdiel oproti rybacím produktom           z ktorých všetky obsahujú isté množstvá cholesterolu. Pre ľudí, ktorí sú si vedomí toho čo jedia, tak Chia semienka majú veľkú výhodu oproti produktom z rýb.

Chia môže byť skladovaná roky bez poškodenia chuti, vône alebo nutričnej hodnoty. Toto je ďalšou výhodou oproti morským a rybím produktom keďže rybí olej a rybie mäso, ako aj olej z rias si vyžadujú špeciálne baliace a skladovacie podmienky aby nedošlo k sebemenšiemu poškodeniu a zmenám v ich chuti a vôni.

pokračovať na stránku Chudnutie bez pocitu hladu >>

© Copyright 2019 Del Nicky, použité obrázky sú ilustračné
www.zelenepotraviny.delnicky.sk